OÇİ Bebek Otizmli Çocukların Sesi Olsun
MEHREM ÖĞRETMEN VE ÇOCUKLARIN YARATTIĞI "OÇİ BEBEK" OTİZMLİ ÇOCUKLARIN SESİ OLSUN!

Balçova Ertuğrul Gazi İlkokulu OÇEM (Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi) Sınıfı Öğretmeni Mehrem Kurt sınıfındaki çocuklarla birlikte yarattıkları OÇİ (Otistik Çocuklar İçin) Bebek karakterinin otizmli çocukların sesi olması için ilgililerden ve yetkililerden destek istiyor. Mehrem öğretmen otistik çocuklar ve ailelerinin yaşadığı sıkıntıların topluma anlatılmasında ve bakış açılarının olumlu yönde değişmesinde OÇİ Bebeğin kamu spotlarında kullanılmasının çok etkili olacağını savunuyor.
AİLELERİN YAŞADIĞI DRAMLARA ŞAHİT OLDUM
İzmir’in Foça İlçesi’nde katıldığı bir eğitim programında otistik çocuklar ve aileleri ile yaşadıklarını ve OÇİ Bebeğin yaratılma sürecini anlatan Mehrem Kurt iki yıldır bu alanda öğretmenlik yaptığını ve bakış açısının çok değiştiğini söyledi. Mehrem Kurt; “ Ailelerin yaşadığı dramlara şahit oldum. Çocukların nasıl yalnız kaldığını, toplumda nasıl izole edildiklerini ve bu yolda yapılması gereken çok şey olduğunu farkettim. Sınıfımızdaki çocukların aileleriyle birlikte bir atölye çalışması yaptık. Sıfır atık projesinden yola çıkarak bir bebek oluşturduk. Yapılması çok kolaydı. Çoraptan yaptık. Öğrenci ve velilerimizn yardımıyla içine pamuk doldurduk. Bu bebeği önemli kılan en belirgin özellik bir kahramana dönüşmesiydi. Adını “Otizmli Çocuklar İçin” kelimelerinin baş harflerinden alarak OÇİ Bebek koyduk. OÇİ Bebek ismi kulağa çok hoş gelen, akılda kalan ve çok ta güzel duygular uyandıran bir bebek olduğu için bu ismi verdik. OÇİ Bebek dile gelsin istiyorum. Kamu spotlarıyla, çizgi film kahramanı olarak kendisini anlatsın. Sokakta OÇİ bebeği neler bekliyor. OÇİ Bebek ne istiyor. Dolmuşta, otobüste, metroda, alışveriş merkezinde, parkta OÇİ Bebeği görenler ona nasıl yardımcı olabilirler. Onun farklı olduğunu, ama ilgiyle, alakayla, eğitimle şifa bulabileceğini herkese kendi diliyle anlatmasını istediğim için bir farkındalık oluşturmak için yola çıktım. Toplumdaki her bireyinde bu konuda yardımcı olması gerektiğine inanıyorum.”
YURTDIŞINDAN GELDİK TÜRKÇE BİLMİYOR
Mehrem Kurt diğer çocukların otizmli çocuklara tuhaf gözlerle baktıklarını, bazı ailelerin diğer çocuklarla konuşmayan çocukları için “Biz yurtdışından geldik. Yabancı uyrukluyuz. Çocuğum yabancı dil konuşuyor, Türkçe bilmiyor. O yüzden sizi anlamıyor. O yüzden konuşmuyor. “ diye cevap vermesinin kendisini çok etkilediğini de belirterek “Bir annenin kendisini böyle hissetmesi, böyle hissettirilmesi toplum olarak hepimizin hatası olarak düşünüyorum. Bu konuda hepimizin mutlaka yapacağı bir şey var. Sadece özel günlerde, otizm haftasında anmak, onları çok yaralıyor. Bu özel günlerde bu çocuklarımızı anmak, kendi kişisel vicdanlarımızı rahatlatmaktan başka bir şey değil diye dile getiriyorlar. Aileleri sadece ; onların herhangi bir çocuk gibi, sevgi ve saygı görmesini , ilgi ve eğitim almasını istiyor. Diğer çocuklar sınıfın düzenini bozduğunu iddia ederek otistik çocukları sınıflarında istemiyor. Oysa eğitim onların da hakkı. Biz birlikte olursak, el ele verirsek, birbirimize şifa oluruz. Birbirimize dokunmak zorundayız. En çokta bu çocuklara” dedi.
Seyfi GÜL
YORUMLAR